Wasbare luiers | wassen

Wasbare luiers | wassen

En het wassen dan?

Een vieze luier moet je wassen, dat klopt. Is het veel extra werk? Een beetje. Is het de moeite waard? Absoluut! Hieronder onze huidige wasroutine die voor ons werkt, maar in het begin hebben we zeker even moeten puzzelen.

Verzamelen van de luiers
Vieze luiers verzamelen we op de overloop in een open prullenbak met daarin een wasnet. Sinds onze dochter al haar slaapjes boven doet, verschonen we zoveel mogelijk luiers boven. Op haar kamertje hebben we zelfs een potje waar we haar bij elke wissel opzetten en ondertussen doet ze daar regelmatig poepje en plasje op, maar ik dwaal af. Beneden hebben we voor de incidentele wissel een wetbag hangen en ook onderweg nemen we altijd een wetbag mee.
We hebben voor de superkorte tripjes zelfs een miniwetbag waar precies één luier inpast. Schone erin mee, vieze erin op de terugweg.

Voorwas
Elke tweede dag doe ik een grote voorwas met alle vieze luiers van dat moment, het zijn dan twee nachtluiers er ongeveer tien overdag luiers. Ik doe een schep wasmiddel en een schep biotex erbij en deze voorspoel, uiteraard koud, duurt ongeveer drie kwartier.
Op dag drie doe ik dan een korte voorwas met één nachtluier en vijf dagluiers, weer met (iets minder) wasmiddel en biotex.
Na de voorwas haal ik de overgebleven boosters uit de pocketluiers, snap ik alles los wat nog vast zat en schud ik de laatste billendoekjes uit het wasnet.

Hoofdwas
Op de derde dag gooi ik na de korte voorwas alles in de wasmachine, doe ik er de juiste hoeveelheid wasmiddel bij en draai ik een 60 graden was, deze duurt op mijn wasmachine twee uur en drie kwartier, maar deze tijd past zich nog wel eens aan.

Uithangen
Afgelopen zomer is onze droger kapot gegaan en we hebben besloten om niet een nieuwe te kopen. Voor het behoud van de luiers is het ook beter en die deden we dus al niet in de droger. Na het wassen gaan de luiers dus op het rek om te drogen. In de zomer is dit soms binnen 24 uur weer droog, ik ben benieuwd hoelang het van het winter duurt.

Op de vierde/eerste dag heb ik dan geen luiers in de machine en daarna herhaalt het hele zwikje zich weer. Het komt erop neer dat we eigenlijk twee grote luierwassen per week doen en soms een derde.

- Kim 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.