Elf on the shelf | kerst traditie

Elf on the shelf | kerst traditie

Een Magische Kersttraditie “Elf on the shelf”


Kerst is een tijd van vreugde, magie en verwachting, vooral voor kinderen. Wanneer de decembermaand nadert, vullen huizen zich met kerstversiering, lampjes en de geur van dennennaalden. Te midden van deze traditionele kerstversieringen komt er een bijzondere gast tevoorschijn die een onvergetelijke betovering met zich meebrengt: de "Elf on the Shelf".


"Elf on the Shelf" ontstond als een creatie van Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell. In 2005 publiceerden ze een kinderboek met dezelfde titel, waarin ze het hartverwarmende verhaal vertelden van een scout-elf die door de kerstman werd gestuurd om kinderen te observeren en te rapporteren over hun gedrag. Het boek werd een doorslaand succes en al snel groeide de "Elf on the Shelf" uit tot een geliefde kersttraditie.


Het verhaal van de "Elf on the Shelf" draait om een kleine elf met een rood-wit gestreept pak en een puntige muts. Deze scout-elf wordt toegewezen aan gezinnen om hen te helpen het gedrag van kinderen in de aanloop naar Kerstmis te monitoren. De elf arriveert op een magische manier, meestal op 1 december, wanneer huizen worden versierd voor de feestdagen.


De ware magie van de traditie schuilt in het feit dat de elf 's nachts tot leven komt en naar de Noordpool terugkeert om de kerstman te informeren over het gedrag van de kinderen. Elke ochtend verschijnt de elf op een andere plek in huis, wat betekent dat kinderen hem bij het ontwaken moeten opsporen. Het geloof in de elf en zijn bijzondere rol voegt een extra dosis opwinding en verwachting toe aan de dagen voor Kerstmis.


Er zijn echter enkele belangrijke regels die bij deze traditie horen:


  1. Geen Aanraking: Kinderen wordt verteld dat ze de elf niet mogen aanraken, omdat dit zijn magische krachten zou kunnen doen vervagen. Alleen de kerstman heeft de macht om de elf terug naar de Noordpool te sturen.

  1. Een Goede Plaats Kiezen: Ouders zijn verantwoordelijk voor het verplaatsen van de elf naar een nieuwe plek in huis elke nacht. Dit stimuleert de creativiteit van ouders, aangezien zij grappige en speelse scenario's kunnen bedenken om hun kinderen dagelijks te verrassen.

  1. Goed Gedrag Wordt Beloond: De aanwezigheid van de elf motiveert kinderen om zich goed te gedragen, omdat ze weten dat de elf hun daden aan de kerstman rapporteert. Dit kan een nuttige manier zijn om kinderen aan te moedigen hun best te doen en vriendelijk te zijn tegen anderen.

Voor veel gezinnen is "Elf on the Shelf" een waardevolle toevoeging geworden aan hun kerstvieringen. Het creëert kostbare familiemomenten, waarbij kinderen elke ochtend vol verwachting uitkijken naar de nieuwe locatie van de elf. Ouders genieten op hun beurt van de stralende glimlachen en uitroepen van verwondering van hun kinderen.


De traditie bevordert niet alleen goed gedrag, maar ook creativiteit en verbeeldingskracht bij kinderen. Het stimuleert hen om na te denken over de avonturen van de elf en hun eigen verhalen en scenario's te bedenken.


Zelf doen wij het wel ietsje anders. Hier hangen wij niet het gedrag van de kinderen aan de komst van de elf. De “Elf om the shelf” is er gewoon in de december maand een spookt iedere nacht iets uit. De kinderen moeten hem de volgende ochtend zoeken en treffen weer een bijzonder tafereel aan. Met behulp van de accessoires van Tess & Tobi is het helemaal geen probleem om iedere dag weer wat leuks te verzinnen.


"Elf on the Shelf" is een geliefde en magische kersttraditie voor veel gezinnen over de hele wereld. Het brengt vreugde, verwondering en liefde in huizen tijdens de kerstperiode. De traditie benadrukt de waarde van familiebanden, creativiteit en goed gedrag, en geeft kinderen iets om naar uit te kijken tijdens de lange dagen voor Kerstmis.Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.