Duurzame Sinterklaascadeaus

Duurzame Sinterklaascadeaus

Duurzame sinterklaascadeaus

Yes! Sinterklaas is weer in het land, maar nu de hamvraag, wat moet je in vredesnaam aan die kinderen geven? Ze hebben alles al, die speelgoedkist stroomt al over, maar je wil ze met sinterklaas niet voorbij laten gaan. En zeg nou zelf, die blije snoetjes als ze al die cadeautjes zien, daar doe je het toch voor?

Ik kan me persoonlijk nooit inhouden, stel me van te voren altijd een budget voor, maar tegen de tijd dat het 5 december is, is dit budget vaak al verhoogd (soms zelfs verdubbeld), ik zal vast niet de enige zijn. Dit jaar wilde ik me proberen in te houden, ik moet cadeautjes kopen voor 3 kinderen, 3 jongens van 3,5 (neefje A) – 1,5 (Thijmen) en 1 maand (neefje B).

Alle kinderen hebben lijstjes, zodat iedereen iets kan kopen wat ook daadwerkelijk gebruikt zal worden, dit is in mijn optiek al duurzaamheidstip nummer 1. Hoe vaak krijgt je kind wel niet iets waarvan of jij denkt, weg er mee, of je kind er zelf na 1x spelen niet meer naar omkijkt? Op deze manier wordt dit grotendeels voorkomen. Uiteraard staat bij neefje A voornamelijk speelgoed op het lijstje, hij heeft het hele speelgoedboekje doorgebladerd en zijn moeder de opdracht gegeven alles er op te zetten, Thijmen en neefje B hebben iets minder speelgoed op het lijstje staan.

De grootste uitdaging was dus om het lijstje van A te filteren en zo duurzaam mogelijke keuzes te maken. Ik zal hieronder een lijst plaatsen met alles wat ik gekocht heb en ook aangeven waarom dit in mijn ogen een duurzame keuze is geweest of juist niet.

 

 

Neefje A:

 • Carcassonne junior. Hij groeit op in een spelletjes familie en er stonden een hoop spelletjes op zijn lijstje. Carcassonne junior is vanaf 4 jaar en kan gespeeld worden tot 99 jaar volgens de doos. Leuk dus voor de hele familie en gaat jaren mee.
 • Liewood bamboe servies. Bamboe is sowieso een duurzame keuze, daarnaast is dit een heel nuttig cadeau, want wie eet er nou niet.
 • Sjaal Hema.  Een lekkere warme sjaal voor in de winter, niet perse gemaakt van duurzame materialen (kon dit niet vinden op het product) maar wel een nuttig cadeau, wat dagelijks gebruikt kan worden en dus niet op die hoop “leuk maar we kijken er niet naar om” belandt.
 • Feetje Pyjama.  Deze pyjama wordt gemaakt van organic cotton, dus duurzaam. Daarnaast is het ook een nuttig cadeau, en pluspunt, hij matcht met een pyjama die zijn kleine broertje al in de kast heeft liggen.
 • 2 Setjes lego.  Wie is er niet opgegroeid met lego? Een kind van 3.5 maak je natuurlijk niet gelukkig met alleen maar kleren, want waar is dat speelgoed? Ik heb bewust voor lego gekozen omdat dit eindeloos is. Als zijn kleine broertje straks wat groter is kunnen er 2 mensen mee spelen, vervolgens behoudt het zijn waarde omdat de staat goed blijft en kan het dus verkocht/weggegeven worden of gewoon bewaard worden voor een volgende generatie, geen speelgoed dat binnen no-time kapot gaat en in de prullenbak belandt.
 • Fairtrade Chocolade letter.  Chocoladeletters horen nou eenmaal bij sinterklaas, en hij is fairtrade dus ook nog eens goed voor boeren en arbeiders in de ontwikkelingslanden. Win/win als je het mij vraagt.

cadeaus voor sinterklaas blog van stephanie duurzame tips

 

Neefje B:

 • Slofjes, mutsje & shirtje Prenatal, van biologisch katoen. Biologisch katoen is goed voor het milieu en deze items stonden op het lijstje dus ik weet zeker dat ze mooi gevonden worden en gedragen.
 • Liewood bamboe servies. Bamboe is sowieso een duurzame keuze, daarnaast is dit een heel nuttig cadeau, hij heeft er nu nog niks aan, maar als hij straks wat groter is zal hij hier veel gebruik van kunnen maken.
 • Houten giraf holztiger. mijn voorkeur gaat altijd uit naar houten speelgoed, naast dat ik het gewoon mooi vind, is het ontzettend duurzaam. Goed voor het milieu en gaat veel minder snel kapot.
 • Houten jungle autobaan Blokker.  Wederom houten speelgoed, en ook hier een keuze gemaakt voor iets van speelgoed, ook al heeft hij er nu nog niks aan, de autobaan is in thema jungle waardoor het tot die tijd in zijn kamertje als decoratie past omdat hij een jungle kamertje heeft.
 • 2 rompers biologisch katoen Hema. Altijd handig, en wederom biologisch katoen.

duurzame cadeaus baby neefje sinterklaas tips gastblog stephanie

Thijmen:

 • Veloretti fietsbel en mandje  Hij heeft een driewieler van Veloretti die dagelijks gebruikt wordt, een fietsbel en mandje zijn hiervoor een mooie aanvulling.
 • Mushie bestek  Hij is op het moment heel erg bezig met alles zelf willen doen, vooral het eten, hij heeft nog niet zijn eigen bestek setje en die van Mushie is duurzaam omdat het gemaakt is van bamboe, daarnaast was dit 1 van de weinige duurzame besteksetjes die een “scherpe” vork had, aangezien meneer altijd wil prikken was dit wel een vereiste hier.
 • Feetje pyjama. Ook hier de keuze gemaakt voor een feetje pyjama, organic cotton en super nuttig.
 • Bal met naam van Pauline. Ook hier kan speelgoed niet ontbreken, al ga ik er vanuit dat hij ook heel blij zal zijn met zijn bestek en wordt het huilen als hij die moet afstaan. Hij is gek op (voet)ballen, speelt altijd met een bal, de ballen die we hebben zijn van stof (binnen) of van die zachte kinderballetjes (buiten). Als wij bij de speeltuin om de hoek komen, laat hij altijd zijn eigen bal achter en gaat achter de “grote jongens ballen” aan, want die zijn mooier. Nu krijgt hij zijn eigen “grote jongens bal” en inclusief zijn eigen naam. Het is een cadeau waarvan is weet dat er sowieso mee gespeeld wordt, en is heel lang te gebruiken, wellicht voetbalt hij op zijn 16e nog steeds met deze bal.
 • Duplo setje. Hetzelfde verhaal als de lego bij neefje A, alleen is hij nog wat te klein voor lego dus kiezen we hier voor duplo. Hij speelt op dit moment al volop met duplo en met meer blokjes kan hij meer bouwen en meer fantasie gebruiken.
 • Fairtrade chocoladeletter. Ook dit chocolade monster verdient een lekkere letter.

cadeaus thijmen sinterklaas tips duurzaam

Dit zijn alle cadeaus die ik met zorg heb uitgezocht, ik ben dit jaar maar een beetje over mijn budget gegaan en heb uiteindelijk rond de €85 per kind uitgegeven (budget was €78) . Nog steeds overdreven natuurlijk, maar omdat het in mijn ogen nuttige cadeaus zijn waar lang wat meegedaan kan worden, vind ik het waard. Ik verwacht op de chocoladeletters na, alle spullen nog een lange tijd in gebruik te zien.

Alle cadeautjes zijn voorzien van sinterklaaspakpapier van de Hema met daarop een mooie naamsticker van Suus anno 1987.

 

Groetjes,

Stephanie 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.