Duurzaam op reis met kinderen

Duurzaam op reis met kinderen

Duurzaam op reis met kinderen

De kerstvakantie staat alweer om de hoek waardoor er weer meer tijd is voor lange wandelingen, schaatsen op natuurijs en het bouwen van sneeuwpoppen! Veel mensen grijpen de kerstvakantie dan ook aan om er nog even tussenuit te gaan. Maar wat doe je als je graag op vakantie wilt met kinderen, maar dit op een duurzame manier wilt doen?

De meeste mensen kijken er ieder jaar weer naar uit om op vakantie gaan. Van de Nederlandse bevolking gaat jaarlijks 85% op vakantie. De helft hiervan kiest ervoor om met het vliegtuig op bestemming te komen. Ondertussen is het wel bekend dat het vliegtuig niet erg duurzaam is. In deze blog lees je hoe een duurzame vakantie met kinderen er dan wél uitziet. 

Hoe kom je op je duurzame bestemming?

Het is de olifant in de kamer wanneer het om reizen gaat: de duurzaamheid van het vliegtuig - of beter gezegd - de hoge mate van vervuiling door vliegtuigen. De eerste stap naar een duurzame vakantie is het bewust kiezen voor een duurzamer vervoersmiddel, zoals de trein of bijvoorbeeld de (elektrische) auto. Op dit moment is de trein de meest duurzame optie voor een vakantie met kinderen. In Nederland rijden de meeste treinen namelijk op windstroom en in de meeste andere Europese landen op groene stroom.

Kostentechnisch is de trein ook zeer aantrekkelijk. Je neemt namelijk je kinderen t/m 14 jaar gratis mee naar landen als Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland! In Nederland reizen kinderen tot en met 3 jaar gratis en tussen de 4 en 11 jaar betaal je 2,50 per kind met het NS Rail Runner kaartje. De Rail Runner kaartjes kan je één dag gebruiken.

Reizen met de trein met je kinderen

Wat kan je doen als je kind zich gaat vervelen? Je kan de reis goed voorbereiden door leuke vakantiepakketten samen te stellen. Hierin kan je potloden, tekenboeken, tijdschriften en andere dingen stoppen die jouw kind leuk vindt! De trein heeft een handig tafeltje dat je eenvoudig om kunt toveren tot knutseltafel!

Wanneer je in de trein stapt met een baby, is het bijvoorbeeld handig om te denken aan een voedingssjaal voor het geven van borstvoeding. Deze voedingssjaal is handig wanneer je het niet prettig vindt om dit open en bloot te doen. Neem een knuffeltje mee waar je baby zich veilig bij voelt en trek makkelijke kleding aan om de reis zo comfortabel mogelijk te maken.

Kan je ook duurzaam op reis met baby’s?

Zeker weten! Eerder werden er al tips gegeven over hoe je kan reizen met een baby per trein. Dit kan de eerste keer misschien wat onwennig aanvoelen, maar zolang je goed voorbereid bent, kan er niet zoveel mis gaan. Wat helemaal past bij het duurzaam reizen is een bestemming kiezen dichter bij huis. Ook Nederland of plekken net over de grens zijn leuke vakantiebestemmingen.

Hoe kies je een duurzame bestemming?

Bij het kiezen van een duurzame bestemming kan je (online) kijken of het huis zonnepanelen heeft, of beschikt over een warmtepomp en/of vloerverwarming. Ook is het interessant om na te vragen of de bestemming goed geïsoleerd is. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor een aangenamer verblijf!

Niet alleen kun je zelf onderzoeken of een accommodatie duurzaam is, je kunt ook een blik werpen op één van de verschillende keurmerken die dat al voor je hebben gedaan. Voorbeelden van keurmerken voor duurzaam toerisme zijn Green Key (goud) of het Europees Ecolabel (voor toerisme).

Wat is leuk om te doen tijdens een duurzame vakantie met kinderen?

Haal een frisse neus in de natuur! Kom even helemaal op adem tijdens een lange wandeling door het bos. Dit is niet alleen voor jezelf goed, maar het is fantastisch voor je kinderen om te spelen in het bos of in de duinen. Dit is natuurlijk helemaal het geval als het gesneeuwd heeft! Het kan ook een leuk aanknopingspunt zijn om je kinderen te leren over het belang van de natuur en het behoud ervan.

Duurzame (vakantie)kleding

Het kopen van (nieuwe) kleding moet gebeuren, maar kan ook een negatieve impact op het milieu hebben wanneer er gebruik wordt gemaakt van schadelijke verfstoffen of bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er manieren om duurzame kleding te kopen voor de vakantie. Artikelen zoals waterschoenen, zwemkleding en zwembandjes zijn allemaal voorbeelden van spullen die je gemakkelijke tweedehands kan kopen bij een kringloop of op een rommelmarkt. Tegenwoordig is dit helemaal makkelijk te doen via Marktplaats of Facebook. Hergebruiken van kleding is een goede manier om CO2-voetafdruk te verkleinen. Uiteraard kan je niet alles tweedehands kopen. Het is dan van belang om producten te kopen die van biologisch katoen zijn en lokaal geproduceerd worden.

Ben je op zoek naar een duurzame accommodatie of wil je helemaal duurzaam reizen? Op https://sustainaway.nl/ vind je alles op het gebied van duurzaam reizen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.